Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska

Włochy są bardzo zróżnicowane i tradycje kulinarne to odzwierciedlają. Można powiedzieć, że włoska dieta śródziemnomorska składa się z lokalnych specjałów. Ale zasady są wszędzie podobne, więc po przystawkach czas na pierwsze danie czyli primo.Najczęściej jest to po prostu pasta czyli makaron, choć słowo pasta odnosi się do całej kategorii makaronów, a jest ich mnóstwo! Penne, pennette, rigatoni, farfalle, pipe, fusilli, orecchiette itd. należące do pasta corta (makaron krótki), czy pasta lunga (długi makaron jak na przykład wstążki), czyli spaghetti, papardelle, fetuccine, linguine, tagliatelle podany z sosem, warzywami, frutti di mare lub mięsem, zawsze świeżo ugotowany al dente i zawsze ze świeżymi dodatkami. Makaron nigdy nie tonie w sosie, który tylko dopełnia potrawę.

Szczegóły strony http://www.monini.pl:

Komentarze:

Dodaj swój komentarz »

Zobacz podobne wpisy w tej kategorii: